úterý 18. října 2022

Domněnky a soudy


Již několikrát a není toho málo, jsem se setkal s lidmi, kteří tvrdí o někom, že "on to udělal". Podnikám jako zámkař a lidé hned říkají o sousedovy, že ten zámek rozbil on, že dveře poničil hnědočech, který v domě stěhoval nábytek, že tamten či onen to udělal. A já se ptám těch lidí "a viděli jste ho, jak to udělal?" A odpověď je vždy stejná "já ho znám, on je takový, všichni jsou takový, je to hulvát"

Dotyčný si vždy vytvoří domněnku a té věří. Nikdy a mám to i z vlastní zkušenosti se nevytvoří pozitivní domněnka, ale taková, která vybere ze všech možností, tu nejhorší, nejkatastrofičtější. A tak zákazníci odsoudí každého. A přitom z velké části je závada ne na straně "oběti", ale pouhého opotřebení či běžného provozu zámku, dveří...

Reaguji na tyto poznámky a vždy se zeptám, zda daného "uličníka" viděli při inkriminovaném činu. Pokud ne, tak zákazníka slušně požádám, ať takto přede mnou nemluví, když se pouze domnívá, že za problém může on. To stejné je v případě, kdy za závadu může konkrétní osoba, ale není přítomna u "soudu a odsouzení" a nemůže se hájit. Viz příklad, kdy ve vložce byl zlomený klíč. Ano, udělal to konkrétní člověk. Sousedé ho odsoudili, hned ho pomlouvaly. Jenže já zjistil, proč byl zlomený klíč ve vložce. Zámek se rozpadl, vložka se po pootočení zasekla, klíčem nešlo otočit a vyndat klíč. Dotyčný měl svazek klíčů. Co teď? Buď tam mohl nechat celý svůj svazek, což asi chápete, že je blbost. Anebo klíč sundat z kroužku. Ale zkuste si dát velký svazek klíčů do dveří a sundejte klíč z kroužku :-) Takže dotyčný klíč zlomil, aby měl svůj svazek klíčů od bytu, auta... Jak jednoduché je někoho odsoudit. 

Další příklad z mého života. Nešel nám doma internet (asi odešel :-). Starší syn hned hanil poskytovatele připojení, že stojí za "lejno", že minulý byl lepší. A že tamto či ono. A já se ho ptám, zda ví, proč nejde internet? Nevěděl to, ale soud a odsouzení bylo hned hotové. Povídám mu, že ve vedlejší obci, nejde elektřina, a tudíž bezdrátový internet, který máme u náš obci, také nejde, byť u náš elektřina jde. 

 

Jak jednoduché je někoho či něco odsoudit. Než někoho budeme chtít odsoudit, zjistěme si relevantní informace, zajistěte si důkazy a potom můžete vyvodit nějaký závěr. Ne soud, ale závěr. Protože může přijít "někdo druhý", který bude mít jiný pohled na stejné informace a důkazy. A čím více je informací a důkazů, tím závěr je složitější. Podívejme se třeba kolem sebe na východ, co se tam děje. Pokud se jenom podívám do novin, TV.… tak náš "soud" je jasný, kdo je vinný. Pokud budu číst "mezi řádky" a z jiných zdrojů, již budu mít pochyby. A co když půjdu více do šířky a hloubky. Najednou budete mít tolik informací a "důkazů", že nebudete vědět, zda váš prvotní "jednostranný soud" byl správný. 

 

Jak jednoduché je někoho či něco odsoudit. 

Lásku nám všem a čistou mysl Tonda :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Opravdu to chceš napsat? :-)